Äiti-lapsipari
Nisäkkäiden vaistonvaraiseen käytökseen kuuluu emon ja poikasen kiinteä fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen toisiinsa sitoutuminen. Eläimistä tiedämme, että fyysinen yhteys emoon on elintärkeää ja yhteyden häiriintyessä emo voi hylätä poikasensa ja poikanen jopa menehtyä sen vuoksi.

Me ihmisetkin kuulumme biologisesti nisäkkäisiin ja vastasyntynyt tarvitsee samaa kiinteää yhteyttä äitiinsä kuin eläinpoikanen emoonsa. Äidin ja vauvankaan ei tulisi tarpeettomasti olla erossa tosistaan.

Me ihmisäidit onneksi pystymme suojelemaan lasta ja huolehtimaan hänestä tilapäisestä erosta huolimatta ja se jälkeen turvaamaan lapsen terveen kasvun.

Synnyttäneen äidin reaktiot ja tunteet voivat olla hämmentäviä kun hormonaaliset muutokset tarkoituksenmukaisesti herkistävät äitiä vastaamaan vauvan viesteihin. Elämä vauvan kanssa saattaa joskus tuntua uuvuttavalta. Äitinä saatat tarvita ohjausta ja tukea nauttiaksesi tästä ainutlaatuisesta yhteydestä vauvasi kanssa.

MAMMALIINAsta saat tietoa vastasyntyneelle vauvalle ominaisesta käyttäytymisestä hänen kiinnittyessään äitiinsä. Voit keskustella omista ajatuksistasi ja yhdessä voimme pohtia ratkaisuja jotka parhaiten tukisivat sinun ja vauvasi yhteistä hyvinvointia.

Anna ja Iita
" Lapsi inahti tyytyväisenä ja alkoi työnsä otsa alkuun ponnistuksesta punertuen. Anna rentoutui vähitellen tytön mukana ja tunsi, miten rauha virtasi lapsesta. Se imi ja imi, kunnes jäsenet raukesivat ja otsa silisi. Lopulta tyttö nukahti rinnanpää yhä suussaan. Se oli lapsen paikka, rinnassa ahnaasti kiinni. Pienessä huulessa oli rohtuma, niin tiukasti se oli rintaa vasten huuliaan hangannut. Rinnalla lapsi voipui yhä syvempään uneen ja hengitti rinnanpään vieritse kylmää ilmaa sisään ja kuumaa ilmaa ulos. Se kutitti, mutta kun Anna yritti kiemurrella irti, tyttö tarrasi heti tiukasti huulillaan rintaan kiinni, imaisi napakan otteen ja nukahti taas. Lopulta Annan oli pakko painaa rintaa sormellaan saadakseen lapsen imusta napsavan suun irti itsestään. Uni kaappasi Iitan mailleen kokonaan."

lainaus kirjasta "Kymmenen onnen Anna", Paula Havaste, Gummerus 2003.